Mijn Bouwpas
De baas over jouw gegevens
Samen naar eerlijk werk

Om eerlijke arbeid na te streven in de bouw is er in Nederland diverse wet- en regelgeving. Jouw werkgever voldoet hier aan door jou als arbeidskracht te registreren met behulp van De Bouwpas. Dit systeem houdt rekening met de wetgeving zodat jij, jouw werkgever en jullie opdrachtgever precies de juiste gegevens verzamelen. Zo word jij op een juiste manier geregistreerd op bouwlocaties en is de kans op hoge boetes voor hoofd- en onderaannemers kleiner. Daarnaast verloopt de registratie op deze manier ook veel sneller en veiliger. Zo hoef jij bijvoorbeeld geen formulieren meer in te vullen bij aanvang van een nieuw project, maar meldt jouw werkgever je slechts eenmalig aan. Je gegevens staan veilig in een digitale kluis en met Mijn Bouwpas kun jij daar ten alle tijden bij. Zo blijf jij baas over jouw gegevens. Neem nu contact op met je werkgever voor een Mijn Bouwpas account!

Privacy

Door de komst van nieuwe privacywetgeving (AVG) zijn regels rondom het verzamelen van persoonsgegevens aangescherpt en uitgebreid. Dit dwingt bedrijven en organisaties zorgvuldiger om te gaan met persoonsgegevens. Daarnaast krijg jij meer zeggenschap over jouw gegevens en wat bedrijven daar mee mogen doen. Via Mijn Bouwpas krijg je toegang tot de kluis waarin De Bouwpas de gegevens die jouw werkgever heeft verzameld veilig bewaart. Je kunt deze gegevens inzien, wijzigen maar ook weghalen om zo jouw privacy te bewaken.

Wat mag een aannemer verzamelen

Omdat er veel uitzonderingen zijn, is op deze vraag geen makkelijk antwoord te geven. Afhankelijk van de arbeidsrelatie en/of vestigingsplaats, rechtsvorm van het bedrijf en/of woonplaats/nationaliteit van de arbeidskracht, registreren we het volgende:

  • Naam, adres en woonplaats
  • Geboortedatum
  • Burgerservicenummer (BSN)
  • Overzicht van gewerkte uren
  • Nationaliteit (binnen of buiten EU)
  • Soort identiteitsbewijs, nummer en verloopdatum
  • A1-verklaring, verblijfsvergunning, tewerkstellingsvergunning
  • Notificatie verklaring inclusief nummer en geldigheid
  • Naam, adres, plaats en KvK van de werkgever

Als jij dat wilt, kun jij als arbeidskracht ook een gedeelte van de gegevens zelf invullen. Dit moet dan wel (ruim) voor aanvang van de werkzaamheden. Veel opdrachtgevers willen een aantal zaken vooraf controleren. Mocht er iets niet in orde zijn krijg jij of jouw werkgever terugkoppeling. Prettig want dat kun je zonder oponthoud aan het werk. Per project zijn er soms verschillen wat er wordt verzameld. Denk hierbij aan specifieke certificaten of diploma’s om op dat project aan het werk te mogen. Het is een veilig idee dat je collega’s dus ook over die specifieke certificaten of diploma’s beschikken. Op de website van jouw opdrachtgever vind je een privacy policy waarin je meer kunt lezen over welke gegevens zij onder andere verzamelen.

Van wie zijn de gegevens?

In een overeenkomst en contract staan vastgelegd dat De Bouwpas geen eigenaar maar verwerker is van jouw gegevens. Ondanks dat jouw opdrachtgever dus gegevens van jou verzamelt om te voldoen aan de wet- en regelgeving, blijf jij als arbeidskracht eigenaar hiervan. Je kunt de gegevens via Mijn Bouwpas aanpassen en/of verwijderen in het systeem. Jouw werkgever en de opdrachtgevers krijgen wel toegang tot gegevens en dienen een kopie van deze gegevens soms wel 10 jaar te bewaren. Daarover is de wetgever duidelijk. De opdrachtgever van jouw werkgever dient per bouwproject expliciet om de gegevens van jou te vragen. Jij behoudt inzicht in wie over deze gegevens beschikt.

Hoe krijg ik een Mijn Bouwpas account?

Neem contact op met je werkgever voor de aanvraag van een Mijn Bouwpas account.

Ik heb al een Mijn Bouwpas account

Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord ontvangen? Dan kun je hier inloggen.